Μενού Κλείσιμο

Ναυτία στην εγκυμοσύνη

5+1 τρόποι να μειώσεις τα ενοχλητικά συμπτώματα

ναυτία στην εγκυμοσύνη

Η ναυτία στην εγκυμοσύνη συχνά αποδίδεται με τον όρο πρωινή αδιαθεσία (morning sickness), ωστόσο μόνο πρωινή δεν είναι, αφού εμφανίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και είναι ένα από τα πιο ενοχλητικά και συχνά συμπτώματα στην εγκυμοσύνη, καθώς αφορά το 70-80% των γυναικών.

 

Αν και δεν έχει αιτιολογηθεί πλήρως ο λόγος για τον οποίο εμφανίζεται, φαίνεται να σχετίζεται με την αυξημένη έκκριση των ορμονών της εγκυμοσύνης (β-χοριακή γοναδοτροπίνη, προγεστερόνη), καθώς τα πιο έντονα συμπτώματα της ναυτίας συμπίπτουν με τις υψηλότερες τιμές αυτών των ορμονών στο αίμα, δηλαδή γύρω στις 9-16 εβδομάδες.

 

Τι μπορούμε να κάνουμε για τη βελτίωση των συμπτωμάτων

  1. Συχνά και μικρά γεύματα. Αν και πολλές φορές η κατανάλωση οποιουδήποτε τροφίμου φαίνεται αδύνατη λόγω της έντονης ναυτίας, θα πρέπει να αποφεύγεται η πλήρης αποχή από τροφές, καθώς το άδειο στομάχι είναι πιο πιθανό να οδηγήσει σε επεισόδια εμέτων εξαιτίας των αυξημένων γαστρικών υγρών. Από την άλλη, μεγάλα γεύματα απαιτούν περισσότερο χρόνο πέψης.

  2. Επιλογή κατάλληλων τροφίμων. Η κατανάλωση αμυλούχων τροφών όπως φρυγανιές, κρακεράκια ή παξιμαδάκια, ιδιαίτερα τις πρωινές ώρες, μπορεί να βελτιώσει το αίσθημα ναυτίας. Ακόμα, συστήνεται η αποφυγή τροφών ή λαχανικών με έντονη μυρωδιά, λιπαρών ή τηγανητών τροφίμων και καυτερών.

  3. Ανθρακούχα ροφήματα. Μπορεί να μειώσουν το αίσθημα ναυτίας, π.χ. ανθρακούχο νερό με λεμόνι, μαστιχόνερο ή νερό με άρωμα φρούτων (fruit-infused water) αποτελούν κάποιες προτάσεις χωρίς πρόσθετη ζάχαρη.

  4. Αποφυγή έντονων οσμών. Το να αποφεύγουμε να βρισκόμαστε στο χώρο την κουζίνας όταν ετοιμάζεται το φαγητό ή να ζητήσουμε να ασχοληθεί κάποιος άλλος με το μαγείρεμα για λίγο καιρό μέχρι να βελτιωθούν τα συμπτώματα, αποτελεί επίσης άλλο ένα μέτρο για να μειωθεί η ναυτία. Επιπλέον, τα ζεστά φαγητά έχουν πιο έντονες μυρωδιές, οπότε προτείνεται η κατανάλωση κρύων γευμάτων ή σε θερμοκρασία δωματίου.

  5. Συμπληρώματα και βιταμίνες. Πολλές φορές τα συμπληρώματα που χορηγούνται στην εγκυμοσύνη αποτελούν ένα επιπλέον παράγοντα που συνδέεται με τη ναυτία και τον έμετο. Οπότε, μπορεί να γίνει συζήτηση με τον γυναικολόγο για αλλαγή των σκευασμάτων. Επίσης, συστήνεται τελευταία η χορήγηση συμπληρώματος βιταμίνης Β6 για αντιμετώπιση των συμπτωμάτων.

πρωινή ναυτία

 

…και μπόνους

Ginger. Η έρευνα μέχρι στιγμής δείχνει ότι η κατανάλωση ginger, ως τροφή ή με τη μορφή συμπληρώματος, βελτιώνει το αίσθημα ναυτίας, χωρίς να συνοδεύεται από ανεπιθύμητες ενέργειες για τη μητέρα ή το έμβρυο.

 

Η κάθε γυναίκα θα βιώσει εντελώς διαφορετικά τη ναυτία στην εγκυμοσύνη και δυστυχώς σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να παραμείνει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από το σύνηθες. Εάν παρατηρείτε ότι συνοδεύεται από πολλά επεισόδια εμέτων θα πρέπει να επικοινωνήσετε άμεσα με το γιατρό σας, που θα κρίνει αν απαιτείται εισαγωγή στο νοσοκομείο για την αποφυγή αφυδάτωσης.

 
 

Ζαμπέλας Α. (2011), Κλινική διαιτολογία και διατροφή με στοιχεία παθολογίας, Εκδόσεις Π.Χ. Πασχαλίδης, σελ.593

Bustos M., Venkataramanan R. & Caritis S. (2017), Nausea and vomiting of pregnancy – What’s new?, Autonomic Neuroscience, 202:62-72

Herrell H.E. (2014), Nausea and vomitin of pregnancy, American Family Physician, 89(12):965-970

Viljoen E., Visser J., Koen N. & Musekiwa A. (2014), A systematic review and meta-analysis of the effect and safety of ginger in the treatment of pregnancy-associated nausea and vomiting, Nutrition Journal, 13(20)