Μενού Κλείσιμο

Κολατσιό εκτός σπιτιού

Τι πρέπει να προσέξω για να είναι ασφαλές;

Ήρθε το καλοκαίρι και το μικρό σου ζητάει συνεχώς βόλτες. Και επειδή το παιχνίδι σίγουρα θα του ανοίξει την όρεξη, κάτι φαγώσιμο θα πρέπει να κρατάς μαζί σου.

Είτε λοιπόν πρόκειται για φαγητό που θα πάρουμε μαζί μας στη βόλτα, την παραλία ή το κολατσιό για το σχολείο, θα πρέπει να προσέξουμε δύο βασικά στοιχεία:

  • να προμηθευτούμε ένα ασφαλές δοχείο από πλευράς υλικού και
  • να ακολουθήσουμε κάποια συγκεκριμένα βήματα για τη σωστή διατήρηση και διαχείριση του φαγητού, έτσι ώστε να μειώσουμε τον κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης.
Χαρούμενο οικογενειακό γεύμα

Αν σκέφτεστε πως δεν θα πάθει κάτι το φαγητό 1-2 ώρες που θα είμαστε έξω, να υπενθυμίσω ότι το καλοκαίρι με τη θερμοκρασία να χτυπάει κόκκινα, θα πρέπει να προσέξουμε πολύ πολύ περισσότερο. Για θερμοκρασίες > 30ºC τα φαγητά συστήνεται να παραμείνουν εκτός ψυγείου μέχρι 1 ώρα, όταν ο γενικός κανόνας για μικρότερες θερμοκρασίες περιβάλλοντος είναι οι 2 ώρες.

Επιλογή κατάλληλου φαγητοδοχείου

Αρχικά επιλέγουμε ένα κατάλληλο δοχείο τάπερ ή περιέκτη φαγητού. Στα ασφαλή συγκαταλέγονται τα πλαστικά χωρίς BPA, από σιλικόνη, τα ανοξείδωτα μεταλλικά, τα γυάλινα και τα μπαμπού (πολλές φορές είναι με προσμίξεις πλαστικών οπότε θα πρέπει να το τσεκάρουμε).

Τα ανοξείδωτα με καπάκι σιλικόνης αποτελούν την καλύτερη επιλογή για παιδιά, καθώς είναι ανθεκτικά μετά από πτώση και δεν υπάρχει φόβος για διαρροή του φαγητού.

Ασφάλεια τροφίμου κατά την παραμονή εκτός σπιτιού

Πριν τοποθετήσουμε το φαγητό ή τα τρόφιμα που θα πάρουμε μαζί μας στο φαγητοδοχείο, θα πρέπει να έχουμε πλύνει καλά τα χέρια μας και να χρησιμοποιήσουμε καθαρές επιφάνειες και σύνεργα (θυμηθείτε ότι η ανάπτυξη μικροβίων αυξάνεται εκθετικά με την ώρα, οπότε είναι βασικό να ξεκινήσουμε με όσο το δυνατόν μικρότερο μικροβιακό φορτίο).

Για να αποτρέψουμε την γρήγορη ανάπτυξη μικροβίων, θα πρέπει να ακολουθούμε ένα βασικό κανόνα: τα ζεστά φαγητά θα πρέπει να παραμείνουν ζεστά (>60°C) και τα κρύα φαγητά, αντίστοιχα, κρύα (<4°C).

Πιο αναλυτικά, για φαγητά που τρώγονται ζεστά μπορούμε:

  • Είτε να χρησιμοποιήσουμε θερμός (το γεμίζουμε με βραστό νερό και το αφήνουμε για λίγα λεπτά, κατόπιν αδειάζουμε το νερό και προσθέτουμε το καυτό φαγητό).
  • Είτε να το κρυώσουμε στο ψυγείο και να ακολουθήσουμε τη διαδικασία για κρύα τρόφιμα που αναλύεται παρακάτω. Ιδανικά μπορούμε να ξαναζεστάνουμε το φαγητό πριν την κατανάλωση μέχρι να αχνίσει (>74οC) για να σκοτωθούν τα μικρόβια που αναπτύχθηκαν στη συντήρηση.

Για κρύα τρόφιμα, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τσάντα με μόνωση και να προσθέσουμε 2 παγοκύστες πάνω και κάτω από το φαγητοδοχείο. Εάν εκεί που πηγαίνουμε υπάρχει ψυγείο χρησιμοποιούμε την παραπάνω διαδικασία μόνο κατά τη μεταφορά και μετά τοποθετούμε το φαγητοδοχείο στο ψυγείο ή ολόκληρη τη τσάντα-σακούλα – αλλά προσοχή! – θα πρέπει να την τοποθετήσουμε ανοιχτή καθώς δεν επιτρέπει την είσοδο της ψύξης. Ωστόσο, υπάρχουν και τρόφιμα που θεωρούνται ασφαλή χωρίς εφαρμογή των παραπάνω, όπως είναι τα ολόκληρα φρούτα και λαχανικά με τη φλούδα τους, ψωμί, κράκερς, μπάρες, βούτυρα ξηρών καρπών, τα σκληρά κίτρινα τυριά και η μαρμελάδα.

Όλα τα παραπάνω φυσικά δεν αφορούν μόνο τα παιδιά και θα πρέπει να εφαρμόζονται από όλους.

Καλές βουτιές σε όλους με ασφάλεια!!!

Βιβλιογραφία

  • Keeping “Bag” Lunches Safe, Food safety information, USDA

Σχετικά άρθρα