Μενού Κλείσιμο

Προετοιμασία εβδομαδιαίου μενού

ή πως να οργανώσετε την εβδομάδα φτιάχνοντας υγιεινά γεύματα

προετοιμασία εβδομαδιαίου μενού

Πολλές φορές με έχετε ρωτήσει:

«πως μπορώ να φτιάξω για την οικογένεια μου θρεπτικά γεύματα κάθε ημέρα»,

«είναι αδύνατο να τρώμε κάθε μέρα φουλ υγιεινά αφού κάτι τέτοιο απαιτεί τρελή προετοιμασία»

ή «αναγκάζομαι να μαγειρεύω εντελώς διαφορετικά για τον καθένα αφού εγώ θέλω να χάσω βάρος, ο σύζυγος θέλει κάθε μέρα κρέας και τα παιδιά τρώνε μόνο μακαρόνια»

Ναι όλα αυτά τα ακούω σχεδόν καθημερινά! Δεν είσαι η μόνη που αντιμετωπίζεις κάτι τέτοιο. Μάλιστα είναι ο γολγοθάς που έχει να τραβήξει κάθε μάνα (ας μη γελιόμαστε, η σίτιση της οικογένειας αποτελεί ακόμα γυναικεία υπόθεση) για όλη της τη ζωή και μάλλον σε κάθε μεριά του πλανήτη. Άλλωστε είμαι σίγουρη ότι όλοι θα έχουμε ακούσει τη μαμά μας να μουρμουρίζει «τι να μαγειρέψω πάλι αύριο;».

Με αυτή την αναδρομή στο παρελθόν έχω να σας δώσω και το πρώτο tip που έκαναν οι «παλιοί» – και που εφαρμόζεται και ακόμα σε κάποια σπίτια και σήμερα – το στάνταρ εβδομαδιαίο πρόγραμμα φαγητού: Τετάρτη και Παρασκευή Λαδερό, Κυριακάτικο γεύμα με μπελαλίδικο φαγητό φούρνου και άλλες 4 ημέρες μεταξύ ζυμαρικών , ψαριών, αυγών ή άλλων εύκολων γευμάτων. Προσωπικά εμένα με είχε κουράσει λίγο αυτό το επαναλαμβανόμενο μοτίβο, αλλά έχει μια καλή βάση για να ξεκινήσετε και μπορείτε να φέρετε στα μέτρα σας.

Για να δούμε όμως πιο αναλυτικά, πως μπορείτε να οργανώσετε καλύτερα το χρόνο σας και να φτιάχνετε κάθε μέρα υγιεινά γεύματα που θα απολαμβάνετε τόσο εσείς όσο και η υπόλοιπη οικογένεια. Ή πιο απλά, πως να κάνετε την προετοιμασία εβδομαδιαίου μενού.

 

1. Σημειώστε τα αγαπημένα σας πιάτα

Κάντε μία λίστα με τα φαγητά που αρέσουν σε κάθε μέλος της οικογένειας και γενικά φαγητά που θα φάνε λίγο πολύ όλοι. Στη συνέχεια χωρίστε σε 2 κατηγορίες, μία με τα φαγητά που απαιτούν το πολύ μέχρι 30’ μαγείρεμα και μία για τα πιο χρονοβόρα για τις μέρες που έχετε λίγο παραπάνω χρόνο.

2. Αναλύστε το πρόγραμμα της εβδομάδας

Τις ώρες που δουλεύετε, το πρόγραμμα και τις δραστηριότητες των παιδιών, το πρόγραμμα του συζύγου ή οποιοδήποτε άλλο ραντεβού είναι κανονισμένο μέσα στην εβδομάδα. Αυτό θα σας βοηθήσει να ανακαλύψετε πότε έχετε πραγματικά χρόνο για να αφιερώσετε για το μαγείρεμα και…

3. … να αποφασίστε πόσες φορές μπορείτε να μαγειρέψετε μέσα στην εβδομάδα

Εδώ θα πρέπει να είστε ρεαλιστές! Εγώ έχω το χρόνο και τη διάθεση να μαγειρεύω κάθε μέρα έστω και κάτι εύκολο. Ωστόσο, για εσάς κάτι τέτοιο μπορεί να μην είναι ρεαλιστικό. Εάν ισχύει αυτό, θα πρέπει τις ημέρες που έχετε αποφασίσει ότι θα μαγειρέψετε να κάνετε διπλή ή και τριπλή ποσότητα και να αποθηκεύσετε κατάλληλα στο ψυγείο και την κατάψυξη. Θυμηθείτε ότι αποθηκεύοντας το φαγητό 2 ώρες μετά το μαγείρεμα μπορεί να καταναλωθεί με ασφάλεια και για 3-4 ημέρες μετά, αρκεί το ψυγείο σας να έχει την κατάλληλη θερμοκρασία.

Ελάτε να δούμε λίγα γρήγορα γεύματα (μέχρι 30’) για τις καθημερινές:

  • Σπανακόρυζο
  • Αρακάς
  • Μπριάμ
  • Μπάμιες
  • Αγκινάρες
  • Ομελέτα
  • Ζυμαρικά με σάλτσα
  • Ριζότο με λαχανικά η θαλασσινά
  • Φακές
  • Ψητά λαχανικά
  • Χορτόσουπα
  • Ψάρι
  • Ζυμαρικά από όσπρια
  • Κοτόπουλο φιλεταρισμένο σε κομμάτια ή γαρίδες ή ψάρι με λαχανικά σε ένα ταψί (one sheet pan dinner)
  • Μπιφτέκια (αφού πλάσετε μπιφτέκια μπορείτε να τα αποθηκεύσετε στην κατάψυξη)

Σε περίπτωση που δεν έχετε χύτρα ταχύτητας (όπως εγώ), μπορείτε για τα τρόφιμα που απαιτούν περισσότερο χρόνο μαγείρεμα:

  • για το κρέας (όπως το μοσχάρι) να κάνετε μεγαλύτερη ποσότητα μία φορά την εβδομάδα και να αποθηκεύσετε στο ψυγείο ώστε να το συνοδεύσετε τη δεύτερη φορά με κάτι διαφορετικό,
  • για τα όσπρια (ρεβύθια, φασόλια) να βράσετε μία αξιόλογη ποσότητα π.χ. 1 κιλό, την οποία θα αποθηκεύσετε σε μεριδούλες σε σακουλάκια στην κατάψυξη και απλά να ξεπαγώνετε και να φτιάχνετε το φαγητό σας προσθέτοντας τα υπόλοιπα λαχανικά
  • να πάρετε μία χύτρα

4. Κάντε τα ψώνια σας

Μια καλή συχνότητα είναι να κάνετε τα ψώνια του μανάβικου 1 φορά/εβδομάδα, έτσι ώστε και να μην χαλάσουν αυτά που έχετε αλλά και να αυξήσετε την ποικιλία επιλέγοντας κάθε εβδομάδα και λίγο διαφορετικά φρούτα λαχανικά. Το σούπερ μάρκετ σίγουρα μπορεί να γίνει και 1 φορά το μήνα. Ωστόσο, εάν τα ψωνίζετε όλα μόνο από σούπερ μάρκετ πηγαίνετε μάλλον στην εβδομαδιαία επιλογή. Και πάλι είναι βοηθητικό να έχετε μια λίστα για τα ψώνια της εβδομάδας. Θα σας πρότεινα να αποθηκεύσετε στο κινητό (όλα έχουν μία ενσωματωμένη εφαρμογή ή μπορείτε να κατεβάσετε) μία λίστα με όλα τα υλικά που ψωνίζετε σε γενικές γραμμές ώστε να μην τα ξαναγράφετε κάθε φορά.

5. Σημειώστε τι υπάρχει στο ψυγείο ή στην κατάψυξή σας

Κάντε μια λίστα με ότι υπάρχει στο ψυγείο σας αμέσως μετά τα ψώνια σας και αφήστε την κολλημένη πάνω στην πόρτα του ψυγείου, όπου θα σβήνετε εάν τελειώνει κάποιο λαχανικό ή φρούτο. Αντίστοιχα, κάντε μία λίστα με τα φαγητά ή σνακ που έχετε αποθηκευμένα στο ψυγείο και την κατάψυξη. Αυτό θα σας βοηθήσει στο να ξέρετε τι αποθέματα έχετε ώστε να σχεδιάσετε καλύτερα τα γεύματα της εβδομάδας.

6. Χρησιμοποιήστε κατεψυγμένα λαχανικά

Ναι, είναι μια χαρά! Είναι το ίδιο θρεπτικά, αλλά δεν απαιτούν καθάρισμα και πλύσιμο και επομένως μπορούν να χρησιμοποιηθούν άμεσα στο μαγείρεμα. Σπανάκι, αρακάς, καλαμπόκι, μανιτάρια, έχετε πολλές επιλογές για να διαλέξετε όταν περνάτε περιόδους που το πρόγραμμά σας είναι πιο απαιτητικό. Επίσης, μπορείτε πάντα να ασχοληθείτε μία ώρα την εβδομάδα για να ψιλοκόψετε πιπεριά, καρότο ή μυρωδικά για να τα αποθηκεύσετε εσείς στην κατάψυξη για να βάζετε στο φαγητό, κάτι που μπορεί να μειώσει το χρόνο προετοιμασίας 5-10’.

7. Ετοιμάστε ένα σνακ την εβδομάδα

Διαλέγοντας μια συνταγή για σνακ κάθε εβδομάδα (π.χ. μάφιν, κέικ, πίτα, κριτσίνια, μπισκότα κλπ.) και αποθηκεύοντας στην κατάψυξη, σε ένα μήνα θα έχετε 4 διαφορετικές επιλογές. Προφανώς και δεν χρειάζεται κάθε μέρα να δίνετε σνακ τέτοιας μορφής και τις περισσότερες ημέρες θα στηριχθείτε σε κάτι απλό.

 

Ωραία όλα αυτά, αλλά το παιδί μου δεν τρώει από το φαγητό της οικογένειας

Καταλαβαίνω ότι εάν κάποιο μέλος της οικογένειας είναι πιο επιλεκτικό με τη διατροφή του, φαινομενικά δυσκολεύει τα πράγματα. Στην πραγματικότητα όμως δεν χρειάζεται να συμβαίνει αυτό. Αν και αποτελεί ξεχωριστό άρθρο, να αναφέρω επιγραμματικά ότι σε αυτή την περίπτωση αποφύγετε να σερβίρετε έτοιμα ανακατεμένα φαγητά, για παράδειγμα σερβίρετε τα μακαρόνια ξεχωριστά από τη σάλτσα ή και τα λαχανικά. Επίσης μπορείτε να έχετε τις επιλογές του γεύματος στο τραπέζι και ο καθένας να βάλει στο πιάτο του αυτό που θέλει. Αυτό που θα πρέπει να προσέξετε είναι να υπάρχει σε κάθε γεύμα κάτι που τρώει (αυτό μπορεί να είναι για παράδειγμα τυρί, ψωμί, ένα φρούτο ή λαχανικό, δηλαδή δεν χρειάζεται να είναι απαραίτητα ένα ολόκληρο φαγητό). Δεν είστε ο προσωπικός σεφ για το κάθε μέλος της οικογένειας! 

 

Σκέφτεστε ακόμα αν θα εφαρμόσετε όλα τα παραπάνω; Αν ναι, ας δούμε συνολικά τα θετικά της προετοιμασίας του εβδομαδιαίου μενού:

  • Πιο θρεπτικές επιλογές τροφίμων
  • Εξοικονόμηση χρημάτων: γιατί χρησιμοποιείτε πιο αποδοτικά τα τρόφιμα («τα αποφάγια» ) και μειώνετε αυτά που πετάτε
  • Εξοικονόμηση χρόνου: γιατί οργανώνετε καλύτερα το χρόνο σας

Τέλος, να αναφέρω ότι θα υπάρξουν και μέρες που ενδεχομένως θα φάτε κάτι τελείως πρόχειρο και αυτό είναι περισσότερο από ΟΚ. Όλοι μα όλοι θα βρεθούμε σε μία τέτοια κατάσταση και το μόνο που έχει σημασία είναι να φροντίσουμε να περνάμε καλά με την οικογένειά μας και να μην επιτρέψουμε στον εαυτό μας να νιώσει κακός γονιός και ότι προσφέρει «λάθος» επιλογές. Αν χρειάζεστε ωστόσο κάτι πιο πρακτικό, έχω ετοιμάσει ένα πλήρες Μηνιαίο πρόγραμμα διατροφής για όλη την οικογένεια, με 5 ημερήσια γεύματα για 4 ολόκληρες εβδομάδες!

Σχετικά άρθρα