Ιωάννα Αγγουράκη
MSc Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Η ιστορία μου
Γεια σας! Είμαι η Ιωάννα Αγγουράκη, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στη Διατροφή και τη Δημόσια Υγεία. Εργάζομαι από το 2013, εφαρμόζοντας τις γνώσεις μου σε όλες τις ηλικιακές ομάδες και με μεγάλο εύρος περιστατικών, από κλινικά μέχρι και απώλεια βάρους.
Από τη στιγμή που έμαθα ότι θα γίνω και η ίδια μαμά, ένιωσα μεγάλη ανάγκη να διευρύνω τις γνώσεις μου στον τομέα της βρεφικής και παιδικής διατροφής, της εγκυμοσύνης και του θηλασμού. Αφού διαπίστωσα με λύπη ότι υπάρχει ένα μεγάλο κενό από σωστή και έγκυρη καθοδήγηση (ακόμα και από ιατρικό προσωπικό), που συνδυάζεται με έναν καταιγισμό αβάσιμων πληροφοριών από το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συνειδητοποίησα για ποιο λόγο υπάρχουν τόσο αγχωμένοι γονείς που δεν ξέρουν τι είναι το σωστό για το παιδί τους στο σκέλος της διατροφής.
Έτσι, θέλοντας να ενημερωθώ περαιτέρω ώστε να δημιουργήσω τις σωστές βάσεις πρώτα απ’ όλα για το δικό μου παιδί, δημιούργησα το Mommy&Me. Με προσέγγιση που βασίζεται στα τελευταία επιστημονικά δεδομένα, υποστηρίζω τη “γέννηση” της νέας ζωής, ξεκινώντας με τη διατροφή της μητέρας κατά τη διάρκεια της κύησης και του θηλασμού. Η καθοδήγηση συνεχίζεται και αργότερα με την έναρξη της εισαγωγής των στερεών τροφών στο μωρό μέχρι και τη προσχολική ηλικία, οπότε και εμφανίζονται αρκετές δυσκολίες στη σίτιση.
Μεγαλώνοντας παιδιά που αναπτύσσουν ισορροπημένη σχέση με το φαγητό και το σώμα τους, έχουμε την ευκαιρία να δημιουργήσουμε υγιείς ενήλικες, γιατί πιστέψτε με η εμπειρία μού έχει δείξει ότι είναι πολύ δύσκολο να αλλάξουμε «κακές» συνήθειες μιας ολόκληρης ζωής.
Ανυπομονώ να συνεργαστώ μαζί σας για να μεγαλώσουμε υγιή και χαρούμενα παιδιά!
Η φιλοσοφία μου
Η προσέγγισή μου στηρίζεται στο Διαχωρισμό της Ευθύνης (Division of Responsibility) όπως ανέπτυξε η Ellyn Satter, διατροφολόγος και οικογενειακός θεραπευτής με δεκαετίες εμπειρίας στην παιδική διατροφή. Ο διαδραστικός τρόπος σίτισης (responsive feeding), όπως προτείνεται πλέον από όλους του επίσημους φορείς υγείας, αλλά και η δημιουργία ευχάριστου κλίματος στα γεύματα, αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι στο χτίσιμο υγιεινών διατροφικών συνηθειών.
Χαρούμενα παιδιά στο τραπέζι σημαίνει παιδιά που θέλουν να εξερευνήσουν το φαγητό!
1. Τα γεύματα δε χρειάζεται
να προκαλούν άγχος
Σταματήστε να μετράτε μπουκιές, δώστε σημασία σε αυτά που μετράνε πραγματικά.
2. Η διατροφή δε χρειάζεται
να είναι πολύπλοκη
Μάθετε πως να σχεδιάζετε ισορροπημένα γεύματα βάσει των διατροφικών προτιμήσεων της οικογένειας.
3. Το φαγητό δε θα πρέπει
να είναι λόγος για διαμάχη
Κάθε οικογένεια αξίζει να περνάει ευχάριστο χρόνο στο τραπέζι και να εστιάζει στην κοινωνική σημασία του γεύματος.
Εκπαιδευτικά και επαγγελματικά ορόσημα
- Απόκτηση πτυχίου στη Διαιτολογία και Διατροφή από το Διεθνές Πανεπιστήμιο Μακεδονίας το 2012.
- Απόκτηση Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης στη Διατροφή και Δημόσια Υγεία από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο το 2017.
- Επιστημονικός συνεργάτης στο Γ.Ν. Παπαγεωργίου στη Θεσσαλονίκη τα έτη 2012-2017.
- Πιστοποίηση στη διατροφή στη βρεφική ηλικία, την εγκυμοσύνη και το θηλασμό από το Ludwig Maximilians University το 2019.
- Πιστοποίηση στη διαχείριση επιλεκτικής διατροφής (SOS Feeding Therapist) το Φεβρουάριο του 2021.
- Εκπαίδευση ως σύμβουλος θηλασμού για την απόκτηση διεθνούς πιστοποίηση IBCLC (σε εξέλιξη).
- Εγγεγραμμένο μέλος του Πανελλήνιου Διαιτολογικού Συλλόγου και της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Αλλεργίας και Ανοσολογίας.