Μενού Κλείσιμο

Άρνηση φαγητού στις διακοπές

Πως διαχειριζόμαστε την επιλεκτική σίτιση και την άρνηση φαγητού στις διακοπές;

Άρνηση φαγητού στις διακοπές

Καλοκαίρι και εξορμήσεις (κοντινές ή μακρινές) πάνε μαζί. Αν είστε γονείς με νήπια, φαντάζομαι πως ήδη έχετε έρθει αντιμέτωποι με την άρνηση φαγητού στις διακοπές. Αυτό μπορεί να αφορά συνολικά την ποσότητα φαγητού που καταναλώνει το παιδί ή να παρουσιάζει μία επιλεκτικότητα στα γεύματά του.

Συνεχίστε να διαβάζετε παρακάτω για δείτε πως μπορείτε να μειώσετε την άρνηση φαγητού στις διακοπές.

Γιατί το παιδί μου αρνείται να φάει;

Ακόμα και τα πιο καλόφαγα παιδιά, παρουσιάζουν μια επιλεκτικότητα και μία άρνηση φαγητού κατά τη διάρκεια των διακοπών. Είναι σημαντικό να αναλύσουμε τους λόγους για τους οποίους παρουσιάζεται αυτή η συμπεριφορά. Με αυτόν τον τρόπο θα κατανοήσουμε καλύτερα το παιδί και θα μπορέσουμε να το βοηθήσουμε πιο αποτελεσματικά.

Άρνηση τροφής στις διακοπές
  • Υπερβολική απόσπαση προσοχής από το περιβάλλον. Αποτελεί τη συνηθέστερη αιτία που ένα παιδί δεν τρώει στις διακοπές. Νέο περιβάλλον, συνήθως αρκετό παιχνίδι και πολύς χρόνος διαθέσιμος με αγαπημένα πρόσωπα (εσάς δηλαδή!). Το παιδί είναι πολύ απασχολημένο για να εξερευνήσει όλα αυτά τα καινούργια πράγματα γύρω του. Επομένως, θέλει να τελειώνει γρήγορα το γεύμα του και να συνεχίσει τις δραστηριότητές του. Αυτό σημαίνει πως δε θα μπορέσει να καθίσει για πολύ ώρα στο τραπέζι, και θα διαλέξει κάτι που μπορεί να φάει εύκολα για να καλύψει την πείνα του.
  • Αλλαγή ρουτίνας. Επίσης σημαντικό στοιχείο που επιδρά στη σίτιση. Διαφορετικά ωράρια, διαφορετικά ερεθίσματα που δεν είναι συνδυασμένα με το φαγητό, όπως το γνώριζε μέχρι τώρα (π.χ. διαφορετικός χώρος, άλλο τραπέζι φαγητού, άλλο καρεκλάκι, φαγητό σε ταβέρνα κλπ.). Όλα αυτά αρκούν για να απορρυθμίσουν το παιδί από τη διαδικασία του γεύματος. Μην ξεχνάτε πως η αλλαγή στην ρουτίνα επηρεάζει περισσότερο τα παιδιά, από εμάς τους ενήλικες.
  • Νέα πρόσωπα που εμπλέκονται στο κομμάτι της σίτισης. Παππούς, γιαγιά, ξαδέρφια. Νομίζω δε χρειάζεται να επικεντρωθώ παραπάνω εδώ, όλοι καταλαβαίνετε τι εννοώ.
Άρνηση φαγητού στις διακοπές
  • Διαφορετικό φαγητό από αυτό που έχει συνηθίσει. Μπορεί να φτιάχνει κάποιος άλλος το φαγητό (π.χ. γιαγιά) ή να μην έχετε πρόσβαση σε κουζίνα και να τρώτε έξω. Σε κάθε περίπτωση, η γεύση και η μορφή του φαγητού θα είναι διαφορετική από το συνηθισμένο. Σε σημείο που κάποια παιδιά να δυσκολεύονται να το καταναλώσουν.

Πως να το αντιμετωπίσω;

Ανάλογα με την αιτία που “κρύβεται” πίσω από την άρνηση φαγητού στις διακοπές, υπάρχουν και οι αντίστοιχες λύσεις, που μπορεί να βοηθήσουν:

  • Προσπαθήστε να διατηρήσετε μια παρόμοια ρουτίνα στα ωράρια του παιδιού. Αυτό αφορά τόσο τα γεύματα όσο και τον ύπνο. Καταλαβαίνω ότι οι διακοπές είναι ευκαιρία για χαλάρωση και δε θα θέλετε να είστε τόσο συνεπείς στην τήρηση ενός προγράμματος. Όμως, αρκετοί γονείς προτιμούν να ρυθμίσουν το πρόγραμμα των διακοπών τους στη ρουτίνα του παιδιού, για να κερδίσουν λίγο ηρεμία.
  • Μην ασχολείστε υπερβολικά με το τι δεν τρώει. Αυτό είναι κάτι που θα ανατροφοδοτεί συνεχώς άγχος και ενδεχομένως να σας ωθήσει να χρησιμοποιήσετε τακτικές πίεσης προκειμένου να φάει. Ή ακόμα, μπορεί να επιχειρείτε ξανά και ξανά γεύμα με κάποια διαφορετική τροφή, κάτι που συνήθως δεν έχει αποτέλεσμα φυσικά.
Άρνηση φαγητού στις διακοπές
  • Αν οι διακοπές σας γίνονται σε συγγενικό ή φιλικό σπίτι, εξηγήστε αναλυτικά πως θέλετε να κινηθούν στο κομμάτι τις διατροφής του παιδιού. Επικεντρωθείτε κυρίως στο να μην τσιμπολογάει το παιδί όλη την ημέρα και αν υπάρχει δυνατότητα να μην επεμβαίνουν στο πως λειτουργείτε στα γεύματα. Μπορείτε να γευματίζετε με το παιδί σε άλλο χρόνο, σε σχέση με τους υπόλοιπους, για να υπάρχει περισσότερη ησυχία και μικρότερη παρέμβαση. Διαβάστε περισσότερα και σε αυτό το άρθρο.
  • Λάθη στη διαχείριση των γλυκών. Συνήθως υπάρχουν περισσότερα ερεθίσματα γλυκών στις διακοπές (π.χ. ο λουκουματζής που περνάει στην παραλία, παππούδες που δίνουν γλυκά ή άλλα παιδιά που τρώνε λιχουδιές). Δεν είναι λάθος να επιτρέψετε στο παιδί να φάει, αλλά μην έχετε την απαίτηση να παρατήσει στη μέση το παγωτό του. Αυτό, σε συνδυασμό με τη γενικότερη επιλεκτικότητα στις υπόλοιπες τροφές, θα πυροδοτήσει τρομερό άγχος για εσάς. Κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα να μαλώνετε συνεχώς για τα γλυκά. Η συμβουλή μου είναι να μην το κάνετε μεγάλο θέμα (ακόμα κι αν φάει λίγο παραπάνω), και συνεχίστε κανονικά με τα υπόλοιπα γεύματα.
  • Μπορείτε να έχετε προετοιμάσει για να πάρετε μαζί σας κάποιες επιλογές που γνωρίζετε πως τρώει το παιδί, και δε θα έχετε τη δυνατότητα  να φτιάξετε εκεί, όπως μάφιν, μπάρες, μπιφτέκια, που αποθηκεύονται εύκολα στην κατάψυξη ή στο ψυγείο. Αυτό θα βοηθήσει παιδιά που θέλουν τροφές με συγκεκριμένο τρόπο και θα αρνηθούν να φάνε κάτι που δεν τους είναι οικείο. Σε καμία περίπτωση δεν θα στηριχτείτε αποκλειστικά σε αυτές τις τροφές μέσα στην ημέρα. Απλά, αν υπάρχει έστω και ένα “εύκολο” γεύμα που γνωρίζετε ότι συνήθως τρώει το παιδί σας, θα βοηθήσει τόσο το ίδιο (τα γνωστά tantrum πείνας) όσο και εσάς να ηρεμίσετε.
  • Για νήπια και μεγαλύτερα παιδιά, ενημερώστε τα από πριν για τις αλλαγές, τόσο στο περιβάλλον, στο ημερήσιο πρόγραμμα που θα ακολουθήσετε, αλλά και σε σχέση με τη διαθεσιμότητα των τροφών. Για παράδειγμα, «Δε θα μπορούμε να προετοιμάσουμε το τάδε πρωινό γιατί δε θα έχουμε κουζίνα. Μπορούμε όμως να κάνουμε ___ και ___».

Βέβαια, υπάρχει και η περίπτωση το παιδί σας να δοκιμάσει καινούργιες τροφές στις διακοπές! Αυτό το συναντάμε ιδιαίτερα σε περιπτώσεις που οι γονείς είναι πιο χαλαροί και δεν περιμένουν από το παιδί να κάνει κάτι τέτοιο. Σε περίπτωση πάντως που επισκέπτεστε ένα καινούργιο μέρος, είναι καλή ευκαιρία να δοκιμάσετε – οικογενειακώς – την τοπική κουζίνα και να έρθετε σε επαφή με διαφορετικές τροφές.

Γυρίσαμε σπίτι μας και ακόμα δεν τρώει!

Κάθε αλλαγή στη ρουτίνα θα φέρει μια αναστάτωση στο κομμάτι του φαγητού που μπορεί να κρατήσει για κάποιο χρονικό διάστημα. Όσο εφαρμόζετε σωστές πρακτικές σίτισης και μείνετε συνεπείς σε αυτό, χωρίς να πιέσετε, το παιδί θα επιστρέψει στις προηγούμενες διατροφικές του συνήθειες. Ωστόσο, σε παιδιά με σοβαρή επιλεκτική διατροφή μπορεί να παρουσιαστεί μεγαλύτερη δυσκολία να επανεντάξουν τις τροφές που έκοψαν, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης.

Άρνηση φαγητού στις διακοπές

Η άρνηση φαγητού στις διακοπές είναι μία αναμενόμενη συμπεριφορά, που θα παρουσιάσουν τα περισσότερα παιδιά. Η συμβουλή μου; Επικεντρωθείτε σε αυτό που έχει πραγματική σημασία: να περάσετε ευχάριστες οικογενειακές στιγμές και να μαζέψετε εμπειρίες!

Σχετικά άρθρα