Μενού Κλείσιμο

Παππούδες και γλυκά στα παιδιά

Πως να μιλήσω στους παππούδες όταν κακομαθαίνουν το παιδί μου με γλυκά και λιχουδιές;

Δεν είναι λίγοι οι γονείς που δυσκολεύονται να διαχειριστούν το θέμα “παππούδες και γλυκά στα παιδιά”. Συνήθως το πρόβλημα περιγράφεται ως:

 • επίσκεψη στους παππούδες και σε όλα τα ντουλάπια να υπάρχουν γλυκίσματα να τα περιμένουν,
 • εφαρμογή πρακτικών που δε συστήνονται πλέον, όπως «αν φας το φαγάκι σου θα σου δώσω γλυκό»
 • ή ακόμα χειρότερα «δε θες να φας παιδάκι μου; έλα πάρε τη σοκολάτα»

Κάποιες φορές, οι παππούδες είναι και οι κύριοι φροντιστές των παιδιών, όπως όταν εργάζονται και οι δύο γονείς, άλλες φορές μπορεί να βρίσκονται μαζί σε εβδομαδιαία ή και πιο σπάνια συχνότητα. Αλλά, σε κάθε περίπτωση μπορεί να αισθάνεστε ότι η γνώμη σας δε μετράει, ότι δε σας σέβονται και ότι καταστρέφονται οι καλές διατροφικές συνήθειες που με τόσο κόπο προσπαθήσατε να χτίσετε.

 

Οπότε, τι μπορείτε να κάνετε;

 

Φυσικά δεν μπορώ να σας δώσω απαντήσεις που θα λύσουν τα προβλήματά σας ως δια μαγείας. Κάθε οικογένεια και κάθε κατάσταση είναι διαφορετική και το αποτέλεσμα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις σχέσεις μεταξύ των μελών της οικογένειας.

Αρχικά όμως θα πρέπει να είμαστε λίγο προσγειωμένοι. Ας αναλογιστούμε πρώτα τη συχνότητα που μπορεί να γίνεται αυτό. Έχει μεγάλη διαφορά μία σοκολάτα που θα φαγωθεί μία φορά την εβδομάδα, από την καθημερινή κατανάλωση ζαχαρωτών για παράδειγμα.

Περίπτωση Α: όταν οι παππούδες δεν είναι υπεύθυνοι για την φροντίδα των παιδιών

 

Σε αυτή την περίπτωση, θα σας πω να πάρετε μια βαθιά ανάσα και να χαλαρώσετε.

Όπως ανέφερα και παραπάνω μια έξτρα δόση γλυκού την εβδομάδα δεν είναι και τόσο βλαβερή για την υγεία του παιδιού. Ή οι διακοπές στο χωριό με τον παππού και τη γιαγιά που συνοδεύονται με αυξημένη συχνότητα κατανάλωσης γλυκών, μπορεί να δημιουργήσουν ευχάριστες παιδικές αναμνήσεις, όπως φαντάζομαι ότι μπορεί να έχετε ήδη πολλοί από εσάς. Προσωπικά, ακόμα θυμάμαι τις διακοπές τα καλοκαίρια στους γονείς της μαμάς μου, που τρώγαμε καθημερινά αρκετά γλυκά…

Και επιμένω στη χαλάρωση γιατί υπό τέτοιες συνθήκες μάλλον δεν αξίζει να χαλάσουν οι στιγμές κανενός. Τα παιδιά δεν πρόκειται να σας ζητάνε κρουασάν για πρωινό επειδή απλά το έκανε η γιαγιά, εάν λειτουργείτε με συνέπεια και πρόγραμμα στο σπίτι. Θυμηθείτε ότι είναι πολύ ικανά να καταλάβουν τις διαφορές του περιβάλλοντος και το πως λειτουργεί το κάθε άτομο, όπως γίνεται και με τον παιδικό σταθμό.

Ωστόσο, αν μιλάμε για μικρές ηλικίες (κάτω των 2 ετών) ή είναι κάτι που σας δημιουργεί υπερβολικό άγχος μπορείτε να δείτε τις προτάσεις για την…

 

Περίπτωση Β: Όταν οι παππούδες είναι κύριοι φροντιστές των παιδιών

 

Πάμε στη πιο δύσκολη περίπτωση. Όταν οι γονείς σας ή τα πεθερικά σας (ακόμα και άλλοι συγγενείς ή και όχι) καλούνται να αναλάβουν πιο ενεργά τη φροντίδα του παιδιού. Εκεί, εάν παρατηρείτε ότι η κατάσταση «ξεφεύγει» εκτός των ορίων είναι λογικό (και επιβάλλεται θα έλεγα) να κάνετε μια συζήτηση. Άλλωστε, οποιοσδήποτε προσφέρεται να βοηθήσει θα πρέπει να λαμβάνει υπόψιν του τα θέλω σας στην ανατροφή του παιδιού, προκειμένου να παρέχει και ουσιαστική βοήθεια.

Φυσικά, εδώ θα πρέπει να είστε ρεαλιστές: ένα άτομο με εντελώς διαφορετική προσέγγιση δεν πρόκειται να μεταλλαχτεί ποτέ σε άτομο με το δικό σας τρόπο σκέψης με κάποιο μαγικό τρόπο, άρα θα πρέπει να είστε έτοιμοι για «εκπτώσεις» στις απαιτήσεις σας.

Θυμηθείτε επίσης ότι αναφερόμαστε σε άτομα που αγαπάνε το παιδί σας, οι προθέσεις τους είναι καλές, μεγάλωσαν υπό διαφορετικές συνθήκες ή ακόμα, δεν γνωρίζουν τι ακριβώς μπορεί να περιμένετε από τους ίδιους να κάνουν. Λόγω όλων των παραπάνω, έχει μεγάλη σημασία το πως θα το προσεγγίσετε.

 

Ας δούμε μερικές προτάσεις για παραγωγική συζήτηση:

 

 • Όχι μπροστά στα παιδιά. Δε θέλετε να «μειώσετε» τους παππούδες αλλά ούτε και να παρευρίσκονται τα παιδιά σας σε μία συζήτηση που αφορά τα ίδια σε σχέση με τα γλυκά, καθώς αυτό θα μεγαλώσει ακόμα περισσότερο την αξία των γλυκών.
 • Κρατήστε ουδέτερη τη συζήτηση χωρίς να κάνετε άμεση επίθεση στις πρακτικές που χρησιμοποιούν. Αποφύγετε τις κατηγορίες και προσπαθήστε να περάσετε το μήνυμα δίνοντας σαφείς οδηγίες και επεξηγήσεις. Για παράδειγμα, Αντί για: «Σταμάτα να δίνεις συνέχεια γλυκά στο παιδί» που δείχνει επίθεση και είναι πολύ γενικό, μπορείτε να γίνετε πιο συγκεκριμένοι:
  «Όταν ο Γιαννάκης τρώει γλυκό το απόγευμα, δεν προλαβαίνει να πεινάσει για το βραδινό» ή «Η Άννα έχει λίγο δυσκοιλιότητα τελευταία, οπότε επικεντρωνόμαστε περισσότερο στα φρούτα και τα λαχανικά» ή (για πιο σοβαρές περιπτώσεις) «ο γιατρός μας έδωσε συγκεκριμένες οδηγίες για τη ζάχαρη/αλλεργίες/οτιδήποτε, ορίστε το έντυπο με αυτά που μπορεί να τρώει μαζί με το τηλέφωνό του αν έχεις κάποια απορία»
 • Παρέχετε πηγές για ενημέρωση, από προγράμματα υγείας (όπως εθνικό διατροφικό οδηγό) ή αυτή τη σελίδα ή οποιοδήποτε άλλο έγκυρο μέσο μπορεί να τους μεταφέρει τις αλλαγές που έχουν γίνει σχετικά με την διατροφή στην παιδική ηλικία.
 • Εστιάστε στην τήρηση του προγράμματος γευμάτων και όχι αποκλειστικά στα γλυκά. Το να τους κάνετε μια μίνι εκπαίδευση γύρω από τη σημασία του προγράμματος, αφού τα γλυκά παρέχονται κατά κύριο λόγο ενδιάμεσα από αυτά, ίσως σας βοηθήσει περισσότερο:

  «Να δίνεις το μπισκότο μόνο την ώρα του σνακ/γεύματος και όχι ότι ώρα σου ζητήσουν»

Αν θέλετε μπορείτε να τους βοηθήσετε δίνοντας τους ένα έτοιμο πρόγραμμα με τις ώρες φαγητού και ύπνου.

 • Κάντε κάποιες προτάσεις από το να προτείνετε ολική απαγόρευση. Για παράδειγμα, μπορεί κάθε Τρίτη να είναι η μέρα του γλυκού και όλες οι υπόλοιπες να είναι κάποιο γλυκό χωρίς γλυκαντικά ή συνταγές που θα έχετε δώσει εσείς.
 • Προτείνετε άλλες τροφές που ξέρετε ότι αρέσουν στο παιδί. Καμιά φορά οι παππούδες μπορεί να δίνουν γλυκά για να πάρουν την ευχαρίστηση με τη χαρά του παιδιού. Με το ίδιο σκεπτικό, είναι χρήσιμο να δώσετε προτάσεις για αγαπημένες δραστηριότητες και παιχνίδια, αφού μπορεί και οι ίδιοι να μη γνωρίζουν τι άλλο να κάνουν για να ευχαριστήσουν ή να απασχολήσουν το παιδί.
 • Μιλήστε τους για το πως να διαχειρίζονται με σωστό τρόπο το φαγητό, τα γλυκά και τις υπόλοιπες τροφές, όπως να μην χρησιμοποιούν τα γλυκά ως επιβράβευση και να μην πιέζουν τη ώρα του φαγητού. Τονίστε τους ότι δε σας απασχολεί η ποσότητα φαγητού που καταναλώνουν (αυτό ισχύει και για εσάς), καθώς οι παππούδες αγχώνονται ακόμα περισσότερο να κάνουν σωστά τη «δουλειά» τους και να σας παραδώσουν ένα παιδί χορτάτο και ικανοποιημένο με κάθε κόστος.
 • Συνεχείς υπενθυμίσεις για το πόσο εκτιμάτε τη βοήθεια που σας προσφέρουν με το να προσέχουν τα παιδιά. Ξέρω ότι μπορεί να σας φαίνεται λίγο δύσκολο, ειδικά όταν νιώθετε ότι δε σας σέβονται, αλλά είναι σημαντική αυτή η βοήθεια και θα πρέπει να την επικροτείτε με κάθε ευκαιρία.

Εν τέλει, μπορείτε να έχετε μία εποικοδομητική συζήτηση γύρω από τις πρακτικές σίτισης των παιδιών χωρίς να γίνετε δυσάρεστοι και χωρίς να κάνετε τους παππούδες να νιώσουν άσχημα ή ακόμα καλύτερα να πετύχετε το στόχο σας και να είστε όλοι ευχαριστημένοι. Σε κάθε περίπτωση, οι χαρούμενες αναμνήσεις και οι σχέσεις με αγαπημένα πρόσωπα έχουν τεράστια σημασία για τα μικρά παιδιά.

Σχετικά άρθρα