Καθώς πλησίαζαν τα γενέθλια της μικρής μου, έσπαγα συνεχώς το κεφάλι μου τι δωράκι να κάνουμε στους συμμαθητές της. Φυσικά, υπάρχει πάντα η επιλογή ενός παραμυθιού ή υλικά για χειροτεχνίες. Ωστόσο, ήθελα να είναι κάτι στο οποίο να αφιερώσω χρόνο και όχι απλά να το αγοράσω, κάτι πιο ιδιαίτερο.
Ήθελα να είναι κάτι στο οποίο τα παιδιά θα μπορούσαν να απασχοληθούν, να περιλαμβάνει το κέρασμα χωρίς να ΄έχει ένα τόνο ζάχαρη, αλλά να έχει και κάτι που θα τους «μείνει».
Όλα αυτά λοιπόν τα συγκέντρωσα σε ένα δώρο:
Βάζο με μίγμα για μπισκότα μπανάνας DIY (Do It Yourself για όσους δεν γνωρίζουν το ακρωνύμιο)
Ουσιαστικά πρόκειται για ένα δώρο, που περιλαμβάνει (σχεδόν όλα) τα υλικά για να φτιάξει το κάθε παιδί στο σπίτι του τα μπισκότα μπανάνας. Έτσι έχουμε:
Απασχόληση: με τη συμμετοχή στην εκτέλεση της συνταγής
Κέρασμα: το μπισκότο φυσικά
Κάτι που «μένει»: η συνταγή για μελλοντική χρήση και ίσως η επαφή με την κουζίνα που ενδεχομένως κάποια παιδιά να μην είχαν
Η διαδικασία είναι πολύ απλή. Ανάλογα με το πόσα βάζα θα πρέπει να φτιάξετε, θα χρειαστείτε και τον αντίστοιχο χρόνο. Για να σας βγει πιο οικονομικά, χρησιμοποιήστε βάζα που έχετε ήδη στο σπίτι από μέλι ή ακόμα και σάλτσα, αρκεί να μην έχει κρατήσει τη μυρωδιά φυσικά.
Μπισκότα μπανάνας
Εξοπλισμός
- 1 βάζο 500ml
- εκτυπώσιμο με τις οδηγίες
Συστατικά
- 1 μεγάλη ώριμη μπανάνα 180γρ η σάρκα
- 1 φλιτζάνι νιφάδες βρώμης 90γρ
- 1/2 φλιτζάνι αλεύρι ΓΟΧ 70γρ
- 3 κ.σ. καστανή ζάχαρη ή ζάχαρη καρύδας
- 1 κ.γ. κανέλα
- 1/2 κ.γ. baking powder
- 1 κάψουλα βανίλιας
- 1/4 φλιτζανιού σταγόνες σοκολάτας 30γρ
- 4 κ.σ. λάδι καρύδας λιωμένο (ή βούτυρο) 20γρ
Οδηγίες
Για τη σύνθεση του βάζου
- Τοποθετούμε το βάζο μας πάνω στη ζυγαριά.
- Ζυγίζουμε ένα ένα τα ξηρά υλικά, σχηματίζοντας τις στρώσεις: νιφάδες βρώμης, αλεύρι, καστανή ζάχαρη, κανέλα – baking powder – βανίλια, σταγόνες σοκολάτας. Με την προσθήκη κάθε υλικού, μηδενίζουμε τη ζυγαριά.
- Κλείνουμε το βάζο και το τοποθετούμε στη σακούλα του δώρου μαζί με μία μεγάλη μπανάνα και το εκτυπώσιμο. (Το βούτυρο το προσθέτουν μετά στο σπίτι).
- *Εννοείται πως η όλη διαδικασία πραγματοποιείται τηρώντας τις συνθήκες υγιεινής.
Εκτέλεση της συνταγής
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
- Σε ένα μπωλ λιώνουμε τη μπανάνα με ένα πιρούνι.
- Προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο ή το λάδι καρύδας και ανακατεύουμε.
- Προσθέτουμε και όλα τα υπόλοιπα ξηρά υλικά και ανακατεύουμε καλά.
- Σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα, σχηματίζουμε 9 μπισκότα παίρνοντας 1 μεγάλη κουταλιά της σούπας από το μίγμα. Επειδή το μίγμα είναι κολλώδες απλώνουμε ελαφρά κάθε μπισκότο με τη κάτω πλευρά του κουταλιού ή με τα χέρια μας, αρκεί να τα έχουμε βρέξει ελαφρά για να μην κολλήσει το μίγμα.
- Ψήνουμε για 12-15'
- Αφήνουμε να κρυώσουν και απολαμβάνουμε!
Σημειώσεις
- Τα συγκεκριμένα μπισκότα βγαίνουν μαλακά.
- Έχω χρησιμοποιήσει 2κ.σ. μέλι αντί για ζάχαρη, χωρίς κάποια αλλαγή στο αποτέλεσμα.
- Αν χρησιμοποιήσετε λάδι καρύδας είναι κατάλληλα για αποχή από γαλακτοκομικά και για vegan/νηστίσιμη διατροφή
- Αποθηκεύονται για 5 ημέρες εκτός ψυγείου σε τάπερ ή στην κατάψυξη για 3 μήνες.
- Έχουν μικρότερη περιεκτικότητα σε ζάχαρη από κανονικά μπισκότα, επομένως έχετε τη δυνατότητα να επιτρέψετε κάποιες φορές ελεύθερη ποσότητα, για να μειωθεί η αναζήτηση για γλυκό.
- Σερβίρετε τα μπισκότα στο πλαίσιο του ισορροπημένου σνακ/γεύματος, π.χ. με ένα ποτήρι γάλα και φρούτο ή μαζί με το κυρίως γεύμα.
Πέρα από τη συγκεκριμένη συνταγή για μπισκότα μπανάνας, μπορείτε φυσικά να προσφέρετε οποιαδήποτε άλλη της επιλογής σας: μίγμα για κέικ ή μάφιν, μπάρες (π.χ. με χουρμάδες ή δημητριακά), ρόφημα σοκολάτας κλπ. Θυμηθείτε μόνο ότι στο βάζο μπορείτε να προσθέσετε ξηρά υλικά ή υλικά που δε θα αναμιχθούν μεταξύ τους.
Εγώ θέλησα να ελαχιστοποιήσω τον αριθμό των υλικών που θα έπρεπε να προσθέσουν τα παιδιά από το σπίτι, στην προκειμένη περίπτωση επέλεξα το βούτυρο. Προτείνω να είναι 1 (το πολύ 2) υλικά αυτά που δεν θα μπουν στο βάζο, γιατί διαφορετικά πιστεύω ότι δε θα μπουν στην διαδικασία να τα φτιάξουν. Επίσης, προσέξτε να είναι υλικά που είναι πιο διαδεδομένα ή να δίνετε μια εύκολη εναλλακτική. Και πάλι στη συγκεκριμένη περίπτωση, έδωσα την εναλλακτική για βούτυρο αντί για λάδι καρύδας.
Άλλα υγρά υλικά που μπορείτε να υπολογίσετε σε δική σας συνταγή (όχι στη συγκεκριμένη, το τονίζω), μπορεί να είναι:
- αυγό (εγώ δεν το χρησιμοποίησα γιατί ένα παιδί έχει αλλεργία*)
- φυστικοβούτυρο που μπορεί να αντικατασταθεί με το ταχίνι (που είναι πιο διαδεδομένο)
- γάλα (ζωικό ή φυτικό)
- γιαούρτι (ζωικό ή φυτικό)
- μέλι
- ελαιόλαδο
*Φυσικά καλό είναι να ενημερωθείτε από πριν για τυχόν αλλεργίες και ενδεχομένως να αποφύγετε να δώσετε βρώσιμο δώρο αν θέλετε να είστε πιο σίγουροι.
Κάποια από τα παραπάνω υλικά διατηρούνται σε θερμοκρασία δωματίου, αλλά δε θα τα επέλεγα για να μπουν μαζί με τα ξηρά υλικά στο ίδιο βάζο, για παράδειγμα το φυστικοβούτυρο ή το μέλι. Αν θέλετε να επιλέξετε τέτοια υλικά μπορείτε να τα προσφέρετε σε ένα μικρότερο βαζάκι ξεχωριστά.
Τέλος, χρησιμοποίησα την εφαρμογή canva για να σχεδιάσω το εκτυπώσιμο (υπάρχει και στο κινητό και στο ίντερνετ σε υπολογιστή). Το πλαστικοποίησα έτσι ώστε να μην φθαρεί με τον καιρό. Το μέγεθος της κάθε κάρτας είναι Α6.
Μπορείτε και πάλι να μειώσετε το κόστος κάνοντας την πλαστικοποίηση στο σπίτι: αγοράστε τις μεμβράνες πλαστικοποίησης μεγέθους Α6 (διαστάσεις 111 x 154mm), προσθέστε μέσα την εκτύπωση και σιδερώστε πάνω από μια πετσέτα μέχρι να κολλήσει.
Πατήστε παρακάτω για να κατεβάσετε το εκτυπώσιμο για τα μπισκότα μπανάνας. Περιλαμβάνει τη συνταγή (σε 2 εκδοχές: περιγραφική ή με εικόνες) και την εκτέλεση.
Μη διστάσετε να μου στείλετε μήνυμα αν έχετε κάποια απορία! Ελπίζω να σας άρεσε η πρότασή μου!
Αν θέλετε να με κάνετε tag στο Instagram (@mommyandme_dietitian) για να δω και τις δικές σας προτάσεις σε περίπτωση που φτιάξετε αντίστοιχο δωράκι.